Σάββατο, Αυγούστου 04, 2007

Καταπατητής ή κοινωνικό πρόβλημα;

Είναι ζήτημα χρόνου. Αυτό που σήμερα ονομάζεται «βίλες-που-ξεφυτρώνουν-στα-καμένα», μόλις χτιστεί, θα αποκαλείται πλέον «περιουσίες-και-κόποι-μιας-ζωής».
Ξαφνικά, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κατοικούνται, θα αντιμετωπίζονται με συμπάθεια και θα απολαμβάνουν γενική ασυλία. Και κάθε φορά που οι ένοικοί τους θα ξαπλώνουν έξαλλοι μπροστά στις μπουλντόζες για να αποτρέψουν το γκρέμισμα ή κάθε φορά που θα διαμαρτύρονται μπροστά στις κάμερες γιατί τα living rooms τους έγιναν Μεσολόγγι από τις βροχές, θα βρίσκουν κατανόηση και συμπαράσταση, αφού πλέον θα ανήκουν στους "έχοντες". Αλλάζουν δηλαδή στρατόπεδο και από εκεί που ήθελαν να μπουν μέσα στο club, τώρα μπορούν να κοιτάζουν την "ουρά" στην οποία βρίσκονταν πριν από λίγο και να ζητούν από την "πόρτα" να είναι πιο αυστηρή και να μη βάζει μέσα τον καθένα.
Αλλωστε, τα αυθαίρετα εξοχικά είναι όπως η ονομασία της Μακεδονίας. Σιγά-σιγά απαλείφεται το πρώτο συστατικό της ονομασίας (η λέξη "αυθαίρετο") και μένει μόνο η λέξη "εξοχικό". Οπως και η λέξη "καταπατητής", αντικαθίσταται από τον όρο "κοινωνικό πρόβλημα". Και φυσικά, όταν κάποια στιγμή ο νεόκτιστος οικισμός της Πάρνηθας χρειαστεί "επέκταση", οπότε θα πρέπει να καεί και το διπλανό δάσος, οι τωρινοί έποικοι θα είναι οι πρώτοι που θα καταγγείλουν τον «παράλυτο κρατικό μηχανισμό» που αφήνει να χαθεί –ένας ακόμα- τελευταίος πνεύμονας πρασίνου και οι πρώτοι που θα θρηνήσουν για τα καμμένα ελαφάκια (πιθανότατα εγγόνια των καμμένων ελαφακίων που πριν λίγα χρόνια βοσκούσαν εκεί που τώρα στάζει το air condition τους).

Νίκος Ζαχαριάδης
"ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" - "BIG FISH"
8 Ιουλίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: