Τετάρτη, Δεκεμβρίου 31, 2008

Παραμύθι χωρίς ονοματεπώνυμο

Αγαπημένα μου παιδιά, τώρα που τα πράγματα ηρέμησαν κάπως και καθάρισε ο αέρας του σαλονιού από τους καπνούς και τα δακρυγόνα, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα! Ας μαζευτούμε λοιπόν γύρω από το τζάκι για να σας πω ένα παραμυθάκι και μετά θα πάμε όλοι μαζί να στολίσουμε το δέντρο στο Σύνταγμα, μπράβο στο δήμαρχο που το αγόρασε από την Ηλεία.
Μια φορά κι έναν καιρό, που λέτε, κάπου σε ένα μακρινό βασίλειο ζούσε ένα παιδάκι που το λέγανε Νώντα. Ο Νώντας είχε ένα όνειρο για τη ζωή του: ήθελε να πεθάνει! Οχι γιατί είχε απογοητευτεί από τους ανθρώπους ή ήταν από τους emo που βγαίνουν στον Αυτιά. Απλώς φανταζόταν τον μεγαλοπρεπή τάφο του. Θα ήταν μαρμάρινος, πιο εντυπωσιακός από τον Παρθενώνα και στην προμετωπίδα του θα έγραφε:
«Ενθάδε κείται ο Νώντας ο Μεγάλος»!
Το κακό με τον Νώντα ήταν ότι δεν πληρούσε με τίποτε την προδιαγραφή "Μεγάλος". Στις παρελάσεις τον έβαζαν τελευταίο, στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου είχε ρόλο μόνον όταν ανέβαζαν τη "Χιονάτη και τους 7 νάνους" (δεν έκανε τη Χιονάτη), με μια κουβέντα ο Νώντας ήταν κοντός.
«Θα υποχρεώσω όλον τον κόσμο να με αποκαλεί “Μεγάλο”», σκεφτόταν στα χρόνια της εφηβείας του, στη διάρκεια της οποίας δοκίμασε διάφορα κόλπα. Φορούσε παπούτσια με τακούνια (γόβες), όταν έβγαινε βόλτα έβαζε τους άλλους στο δρόμο κι εκείνος περπατούσε στο ψηλότερο πεζοδρόμιο, στο θρανίο του τοποθετούσε δύο ή καμιά φορά τρία μαξιλάρια. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν τον αποκαλούσε "Μεγάλο", οπότε κατέφυγε σ’ ένα έξυπνο κόλπο: Πήρε ένα μαγνητόφωνο, έγραψε τη φωνή του που έλεγε «γεια σου μεγάλε» και κάθε βράδυ προτού κοιμηθεί στεκόταν μπροστά στον καθρέφτη και κορδωνόταν, ενώ από τα ηχεία ακουγόταν ο θαυμασμός προς τον ίδιο του τον εαυτό. Οταν αποκοιμιόταν, έβλεπε στο όνειρό του τον τάφο του. Τώρα πια είχε πάρει τις διαστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου και στο κέντρο του αναβόσβηναν νέον που έγραφαν «Ενθάδε κείται ο Νώντας ο Μεγάλος».


Τα χρόνια πέρασαν, η κασέτα του μαγνητοφώνου άρχισε να χάνει στροφές, διότι δεν άντεξε την πολλή χρήση, ο Νώντας παρέμεινε κοντός, αλλά βρήκε άλλον τρόπο για να εντυπωσιάσει το κοινό με το μέγεθός του. Χανόταν μέσα σε ακριβά αυτοκίνητα, φωτογραφιζόταν με μοντέλα παρακαλώντας τον φωτογράφο να μη δείχνει το σκαμνάκι στο οποίο ήταν ανεβασμένος (τότε απέκτησε και το παρατσούκλι "μοντελοσκαμνάκης"), παρήγγειλε μέχρι και παραμορφωτικό καθρέφτη, όπως αυτούς στο τσίρκο, που τον έδειχνε με πόδια πιο ψηλά κι από του Φασούλα. Δυστυχώς, πάλι από πουθενά δεν άκουγε να φωνάζουν: «Να ο Νώντας ο Μεγάλος». Τότε ανακάλυψε την τηλεόραση! Πήγαινε σε εκπομπές και φώναζε: «Προσέξτε, μπροστά σας έχετε ένα πολύ μεγάλο μέγεθος», κουνούσε το δάχτυλο στους παρουσιαστές, υπενθυμίζοντάς τους ότι καταδέχτηκε να πέσει στο χαμηλό ύψος τους, τηλεφωνούσε για να αποκαλύψει ότι έχει τη μεγαλύτερη πισίνα, συμμετείχε σε βίντεο όπου κάπνιζε τεράστια πούρα, μέχρι και ακροβατικά πάνω σε μάντρες έκανε, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο καμεραμάν θα τον έδειχνε από τα κάτω προς τα πάνω, ώστε να φαίνεται ψηλός. Οταν, αποκαμωμένος, γύριζε στην πανύψηλη βίλα του, έβαζε τα DVD των ημερήσιων εμφανίσεών του στη γιγάντια plasma. Εβλεπε τα κατορθώματά του και εκεί τον επισκεπτόταν ο Μορφέας, που ερχόταν με τη μακέτα του τάφου του. Ηταν τεράστιος σαν το "Mall" κα το "Golden Hall", με εκατοντάδες προβολείς να φωτίζουν τα πελώρια τρισδιάστατα γράμματα που έγραφαν: «Ενθάδε κείται ο Νώντας ο Μεγάλος».
Περιέργως όμως, ούτε τώρα τον έλεγαν με το επίθετο που επιθυμούσε. Ηταν φυσικό επόμενο να χάσει την ψυχραιμία του. Επαιζε μπουνιές στη μέση του δρόμου, έσκιζε τα ρούχα του και μετά φώναζε: «Πιάστε τον εγκληματία που με τραυμάτισε», χτυπιόταν, σερνόταν, έσκουζε.
Ομως μια ημέρα ένιωσε ότι έφτασε η στιγμή της εκδίκησης. Ολοι στο βασίλειο είχαν συνταραχθεί από τη δολοφονία του πρίγκιπα. Εκεί που ως παιδί έπαιζε αμέριμνος εμφανίστηκε ένας φρουρός, του έριξε τα φαρμακερά βέλη που του είχαν εμπιστευτεί για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς και μετά το έβαλε στα πόδια φωνάζοντας: «Βοήθεια, οι πρίγκιπες μου δημιουργούν ψυχολογικό πρόβλημα γιατί είναι νέοι και ωραίοι». Επεσε πένθος σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, πλούσιοι και φτωχοί κλαίγανε για το χαμένο παιδί και τότε ανέλαβε δράση ο Νώντας. «Ο φρουρός δεν είναι καθίκι! Είναι σωστός, ο πρίγκιπας αν ήθελε να μείνει ζωντανός, να έμενε κλεισμένος στο φρούριο. Λυπάμαι, αλλά τον τιμώρησε ο Θεός», δήλωσε, δίνοντας μερικά δηνάρια στους καμεραμάν για να του πάρουν το γνωστό πλάνο από κάτω προς τα πάνω.
Τα χρόνια πέρασαν, ο Νώντας γέρασε και εν τέλει πραγματοποιήθηκε το όνειρό του. Πέθανε! Επειδή όμως μετά την απάνθρωπη υπεράσπιση του δολοφόνου φρουρού είχαν πέσει οι δουλειές του, ο τάφος του δεν είχε το μέγεθος που φανταζόταν. Ομως τα υπόλοιπα ήταν ακριβώς όπως τα είχε σχεδιάσει. «Ενθάδε κείται ο Νώντας ο Μεγάλος», έγραφε πάνω της η πλάκα. Μόνο που δημοσία δαπάνη είχε συμπληρωθεί: «Ο Μεγάλος Μαλάκας».


Βαγγέλης Περρής
"ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"
14 Δεκεμβρίου 2008

Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2008

MADONNA "Sticky & Sweet Tour" Athens ΟΑΚΑ 27.09.2008 - Ημουν κι εγώ εκεί

Η ελληνική μιζέρια
Ειπώθηκαν τόσα για την περιβόητη εμφάνιση της Madonna που πραγματικά οτιδήποτε γραφτεί ακόμη μπορεί να φανεί ως και άχαρο. Δεκάδες ειδικοί "madonnoλόγοι" ανέδειξαν για μια ακόμη φορά το εθνικό μας σπορ, τη μιζέρια, μέσα από την τηλεόραση αλλά και τις σελίδες του Τύπου.
Δεν τους άρκεσε το θέαμα, το βρήκαν ελλιπές για τα δικά μας δεδομένα. Δεν είχε φωνή, είπαν άλλοι, ενώ μια γνωστή λαϊκή αοιδός της μπουζουκοπαραλίας που δεν θα υπήρχε χωρίς να κοπιάρει άσχημα τη Madonna είπε πως δεν της αρέσουν όλα τα τραγούδια της αλλά το θέαμα την κάλυψε.
Δεν ξέρω αν είναι λογικό σε μια χώρα όπου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι μόνες μεγάλες συναυλίες που έχει δει είναι εκείνες των Pink Floyd, της Διεθνούς Αμνηστίας και των Rolling Stones να συμπεριφερόμαστε με τέτοια αλαζονεία. Τη στιγμή μάλιστα που, ενώ στην αλλοδαπή έχουν δει όχι μόνο τις άλλες επτά παγκόσμιες περιοδείες της "βασίλισσας", "πριγκίπισσας" ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο της pop αλλά και όλες τις φαντασμαγορικές συναυλίες αυτού του επιπέδου που δεν φθάνουν εδώ, συνεχίζουν να γεμίζουν τα στάδια και μιλούν με εγκωμιαστικά λόγια για τη "Sticky & Sweet Tour".
Φυσικά και μπορούν να ειπωθούν πολλά για τη Madonna, αναλύσεις επί αναλύσεων. Ούτως ή άλλως, οι πιο πολλοί θα συμφωνήσουν ότι το πρόσφατο album της δεν είναι και το καλύτερο της καριέρας της ή ακόμη πως πιθανότατα η προηγούμενη περιοδεία της ήταν πιο θεαματική και ίσως με πιο δυνατές καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Ακόμη μπορώ να δεχθώ και μια μαρξιστικής θεώρησης ανάλυση για το κατά πόσο η Madonna και όσα αντιπροσωπεύει αποτελούν το απόλυτο καταναλωτικό χάπι του καπιταλισμού.
Και τι μ' αυτό; Πώς μπορεί να αλλοιωθεί η εικόνα αυτού που απήλαυσαν περί τις 75.000 θεατές -εντάξει, εξαιρούνται οι λιγοστοί που καλύπτονται από την αριστοτεχνική pop των Βίσσεων και των Βανδών- το προπερασμένο Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο; Αυτόν τον καταιγισμό εικόνων μοναδικής ομορφιάς σε συνδυασμό με την πιο υψηλή τεχνολογία και κυρίως την παράσταση μιας αεικίνητης performer η οποία κατάφερε μέσα σε μία ώρα και πενήντα λεπτά να παρουσιάσει μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές σύγχρονης pop μουσικής.
Θα το ξαναπώ ότι πηγαίνοντας σε μια συναυλία της Madonna αγοράζεις ολόκληρο το πακέτο, μια ολοκληρωμένη παράσταση όπου κανείς δεν μπορεί να τραγουδά συνεχώς όταν εκτελεί ακροβατικά και πιρουέτες - αυτά, για τα περί playback. Επίσης αυτό το πακέτο αποδείχθηκε και πολύ φθηνό αφού με ελάχιστα μόνο λιγότερα χρήματα έχουμε δει show όπου το μόνο κόστος τους είναι η μεταφορά της κιθάρας του τραγουδιστή στη σκηνή...
Σάκης Δημητρακόπουλος
"ΤΟ ΒΗΜΑ"
5 Οκτωβρίου 2008

Τα γήπεδα αναστέναξαν, ξανά
Τελικά άλλοι πήγαν στη συναυλία υπέρ των δασών και άλλοι στο ΟΑΚΑ υπέρ της Madonna; Αυτοί οι 140.000 άνθρωποι πώς μοιράστηκαν την ίδια εβδομάδα; Κάποιοι ήταν ίδιοι, τα συμπεράσματα που βγάζουν διαφέρουν.
Η πρώτη συναυλία απέδειξε πως για να κόψει πλέον εισιτήρια το ελληνικό τραγούδι χρειάζονται πολλοί μαζί! Το κοινό δεν το ενδιαφέρει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, συνήθως δεν υπάρχει, αλλά η σύμπραξη. Ασχέτως που τα ντουέτα ήταν, ως συνήθως, λίγα, έζησε ξανά την πλάνη της ομοψυχίας.
Η συναυλία της Madonna ήταν καταστροφή για την εγχώρια showbiz. Γιατί ο μέσος Ελληνας έδωσε 80 ευρώ, είδε το original και κατάλαβε πόσο τον κοροϊδεύουν οι Ελληνίδες Madonnες που διαφημίζονται ως οι "απόλυτες" star (βλ. Βίσση, Βανδή, Παπαρίζου, Ζήνα, Κοκκίνου κ.λπ...). Η Madonna έκανε το αυτονόητο: καλά τη δουλειά της. Πρωταθλητισμό επί δύο ώρες. Οι δικές μας, που ήταν όλες εκεί, ντράπηκαν καθόλου για τα show τους; Οχι ότι θα πάνε σπίτι τους, ούτε ότι θα το ρίξουν στη σοβαρή τέχνη...
Μήπως όμως να πάψουν να δηλώνουν κάθε τρεις και λίγο "Πήραμε τον χορογράφο της Madonna...", "... τον στυλίστα της Madonna", "...τον μασέρ της Madonna"! Μακάρι να κατάλαβαν πως η Madonna και με τον Φωκά Ευαγγελινό να δούλευε, πάλι Madonna θα ήταν.
Αννα Βλαβιανού
"ΤΟ ΒΗΜΑ"
5 Οκτωβρίου 2008
Η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου όταν έφτασα στο ΟΑΚΑ για τη συναυλία της Madonna ήταν πόσο μεγάλη είναι η δύναμη του πλήθους και πόσο ψυχολογικά προετοιμασμένος πρέπει να είναι κάποιος για να καταφέρει να το δαμάσει. Οι γνώσεις μου για την "pop queen" είναι ελάχιστες και ο μόνος λόγος που βρέθηκα στη συναυλία της ήταν η τύχη. Παρ' όλα αυτά σεβάστηκα το γεγονός ότι κατά έναν μαγικό τρόπο αυτή η γυναίκα καταφέρνει εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου και παρακολούθησα το show με αμείωτο ενδιαφέρον.
Αναπόφευκτα, ο γενικότερος ενθουσιαμός με παρέσυρε για τα καλά και τραγούδησα όσο πιο δυνατά μπορούσα όλα τα τραγούδια που γνώριζα. Ενα καταπληκτικό μπαλέτο και τα πιο εντυπωσιακά εφέ που έχω δει ποτέ μετάλλαξαν αυτό που νόμιζα πως θα είναι ένα απλό ωραίο θέαμα σε εμπειρία ζωής.
Ο τρόπος που η ίδια δεν έχανε ούτε λεπτό την αντοχή της και χόρευε ασταμάτητα επί δύο ώρες με άφησε άφωνη και μου έδωσε να καταλάβω πως, αν αξίζει ένας τίτλος στη Madonna, αυτός είναι του επαγγελματία. Respect!
Κρίστυ Περρή
"ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" - "ΟΛΑ"
5 Οκτωβρίου 2008

Ημουν κι εγώ εκεί
Οταν το 1985 είδα για πρώτη φορά τη Madonna σ' ένα video clip στη τηλεόραση, δεν θα μπορούσα να φανταστώ, ότι 23 χρόνια αργότερα, θα ξεκινούσα μία μέρα νωρίτερα από την πόλη που ζω και να οργανώσω ένα long weekend για χάρη της.
Παρασκευή απόγευμα ταξίδι χιλιομέτρων, βραδάκυ στη Γλυφάδα, την άλλη μέρα από το πρωί στο εμπορικό κέντρο "The Mall", κατά τις 4:00μμ με το metro στο Ν.Ηράκλειο για κανα hamburger στα γρήγορα και εκεί γύρω στις 5:00μμ έξω από το ΟΑΚΑ (μια μικρή πολιτεία πια) για χαβαλέ (εισιτήρια σε αριθμημένες θέσεις είχαμε) μυρωδιά, ατμόσφαιρα. Ανάμικτοι με εγχώριους fan της Madonna, αλλά και πάμπολλους αλλοδαπούς που ήρθαν από διάφορα μέρη του ορίζοντα εδώ, στην Αθήνα, να παρακολουθήσουν την απόλυτη παγκόσμια star στον τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής "Sticky & Sweet" περιοδείας της.
Από τις 6:00μμ στις κερκίδες του ΟΑΚΑ χαζεύοντας, κουτσομπολεύοντας, γελώντας, αλλά ουσιαστικά περιμένοντας πώς και πώς να ξεκινήσει το θέαμα. Ο κόσμος να συρρέει, το Pitch A της Αρένας να έχει ήδη κατακλυστεί από τους φανατικότερους fun της "θεάς".
Η σκηνή εκ πρώτης όψεως μινιμαλιστικά λιτή ("θα 'χει πλάκα...", "βρε λες να την πατήσαμε άλλη μια φορά και να δούμε μια αρπαχτή και... γεια σας;"), αλλά πάλι "ρε παιδιά ας μη βιαζόμαστε... Madonna θα δούμε...".
Η Robyn που βγήκε στις 8:00μμ πολύ καλή, αν και αυστηρά περιορισμένη σε ελάχιστα τετραγωνικά της σκηνής και με τα μισά ηχεία να αποδίδουν τη φωνή της, δεν μπόρεσε τελικά να αποτελέσει ούτε καν το ορεκτικό σ' αυτό που θα επακολουθούσε. Στις 8:55 είχε ήδη τελειώσει και λίγοι θυμούνται τα τραγούδια της. Τα φώτα ανάβουν και πάλι.
Ο κόσμος αδημονεί, χειροκροτεί και επευφημεί κάθε φορά που κάποιος από τους τεχνικούς του show εμφανίζεται στη σκηνή για να διορθώσει ή να επιβλέψει κάτι.
Οι ιαχές συγκεκριμένου κομματιού του πλήθους του Pitch A στην Αρένα, στις 9:05μμ, προδίδουν την είσοδο των αυτοκινήτων της ντίβας στους χώρους των αποδυτηρίων του σταδίου (πίσω και κάτω από τη σκηνή). Ουρλιαχτά, χειροκροτήματα, σφυρίγματα, τσιρίδες... stop!
9:20μμ τα φώτα σβήνουν και... η λιτή μινιμαλιστική σκηνή αρχίζει να μεταμορφώνεται στο πιο υπερσύγχρονο φαντασμαγορικό χώρο που έχω δει ποτέ μου live! Αριστούργημα, το σκηνικό μετατρέπεται σε 3 και στη πορεία σε 5 αποκομμένα αλλά ταυτόχρονα συνδεόμενα video wall πέραν των δύο σταθερών που υπάρχουν δεξιά κι αριστερά της σκηνής.
Τα δύο τεράστια M (30 μέτρα ύψος και 15 μήκος) που βρίσκονται στα δύο άκρα της σκηνής, ενώ πριν φαινόντουσαν απλά σαν δύο τεράστια πανιά που σχηματίζουν το γράμμα Μ, ξαφνικά αποδίδουν από πίσω τους απίστευτους χρωματισμούς, σε μπλε, ροζ, κόκκινες και χρυσές αποχρώσεις.
Οι εικόνες εναλλάσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, η αδρεναλίνη στα ύψη, τα ηχεία αποδίδουν τις πρώτες νότες σε εκκωφαντικά ντεσιμπέλ, η σκηνή ανοίγει, και περιστροφικά ένας τεράστιος θρόνος με το γράμμα Μ στη πλάτη εμφανίζει το είδωλο μπροστά μας. It's show time!
Το επόμενο που μπορώ πια να περιγράψω με ακρίβεια είναι στις 11:20μμ που στα video wall αναγραφόταν η φράση GAME OVER, η Madonna βρίσκεται ήδη στη λιμουζίνα κάπου έξω από το Μαρούσι και όλοι οι υπόλοιποι (πόσοι ήμασταν αλήθεια;) έχουμε μείνει αποκαμωμένοι από το χορό και το τραγούδι, αλλά και εκστασιασμένοι από αυτό που είδαμε να ξετυλίγεται μπροστά μας επί δύο ώρες, με το στόμα ανοιχτό.
Ενα ασύλληπτο σε έμπνευση και εκτέλεση show, απίστευτα γραφικά, εικόνες, και χρώματα, μία καταπληκτική ομάδα μουσικών και χορευτών που χόρευαν απόλυτα αρμονισμένα ακόμα και όταν χόρευαν ελεύθερα και επιμελώς ατημέλητα, και μια Madonna, απόλυτα επαγγελματίας, απόλυτη performer, απόλυτη star να κοπανιέται αδιάκοπα στη σκηνή, η οποία μεταμορφωνόταν διαρκώς, πότε σε ring, πότε σε highway (Miles Away), πότε σε αυτοκίνητο αντίκα, πότε σε υγρό στοιχείο με τόνους virtual νερού να την κατακλύζουν, πότε σε τσιγγάνικο γλέντι, πότε... πότε... πότε...
Και η Madonna πάντα εκεί, αεικίνητη, να τραγουδάει, να χορεύει, να αλλάζει κοστούμια και ρόλους, να κάνει σχοινάκι, να προβοκάρει το κοινό με τα φιλιά στη χορεύτρια της και τα συνήθη "motherfuckers", να παίζει κιθάρα, να τραγουδάει solo, να αποθεώνεται!
Φεύγοντας και οδηγώντας προς το ξενοδοχείο άρχισε να βρέχει. Πριν και κατά τη διάρκεια της συναυλίας δεν είχε ρίξει ούτε σταγόνα. Δεν αποφύγαμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε το deal που φαίνεται πως έχει κάνει η κυρία ακόμη και με τον Θεό! Λίγες μέρες πριν η απεργία των τελωνειακών δεν είχε εμποδίσει τα φορτηγά με τα σκηνικά της να περάσουν τα σύνορα εγκαίρως ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της συναυλίας.
Στην επιστροφή την επομένη συζητάμε μόνο αυτό. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Τηλέφωνα σε γνωστούς, συγγενείς και φίλους για μετάδοση πληροφοριών και εντυπώσεων πριν από τη συνήθη μιζέρια των μεσημεριανών εκπομπών που για άλλη μια φορά είχαν πάει σε άλλη συναυλία.
Στο δικό της show, στη δική της συναυλία, σήμερα με χαρά και κρυφή συγκίνηση μπορώ να πω: Ημουν κι εγώ εκεί!
Κ.Π.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 21, 2008

Γνωρίζω τι σημαίνει ποιότητα ζωής

(...)
-Υπάρχει κάτι που δεν θυσιάζετε με τίποτα για τη δουλειά;
«Αυτό που λέει ο Αντώνης Ρέμος "καβλάντα". Δηλαδή, τον καφέ με κολλητούς και αθλητική εφημερίδα. Είναι θεσσαλονικιώτικη έκφραση».

-Συνήθως ο αντρικός κομπλεξισμός όταν βλέπει κάποιον επιτυχημένο αποδίδει την επιτυχία στην "κωλοφαρδία" ή στο οικονομικά εύρωστο backgroung του. Τελικά, ποιο είναι το συστατικό;
«Εγώ έτοιμο δεν βρήκα τίποτα. Το βασικό συστατικό είναι να δημιουργήσεις μια μεγάλη "τράπεζα" ανθρώπων που να σε εμπιστεύονται. Το πάγιο στοιχείο ενός αυτοδημιούργητου ανθρώπου είναι η εμπιστοσύνη άλλων ανθρώπων που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτοί που λένε "με ένα κασελάκι ξεκίνησα" και δεν αναφέρονται ποτέ στην εμπιστούνη που τους έδειξε κάποιος, λένε τη μισή αλήθεια. Και εμένα ο Ανδρέας Βγενόπουλος με εμπιστεύτηκε κάποτε και ξέφυγα από τα τρία μαγαζιά της "Virgin" που είχα. Οπως και ο Αλέξης Τσαντίλης. Αν χτίσεις όνομα, ακόμη και την ημέρα της καταστροφής σου, κάποιος θα βρεθεί για να σε εμπιστευτεί».

-Σε πέντε χρόνια που θα είστε;
«Εχω ένα όνειρο ζωής, αλλά δεν ξέρω αν είναι εφικτό. Θέλω να έχω αποτραβηχτεί κάπου με πολύ πιο ήσυχους ρυθμούς ζωής. Μπορεί να είναι ένα νησί, μπορεί να είναι η Λάρισα. Γνωρίζω τι σημαίνει ποιότητα ζωής. Το έμαθα δουλεύοντας σκληρά, γι' αυτό δεν θα αφήσω την ευκαιρία».
Κώστας Πηλαδάκης
"ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" - "BIG FISH"
31 Αυγούστου 2008

dedicated to my friend Nikos K.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 14, 2008

Δαιάβσε το γήρογρα!

Σνφύωμα με μια εύρενα στο Πισήναπιμετο του Κμπρπιαίζ, δεν παείζι ρλόο με τι σριέα ενίαι τοθοπεμτενα τα γάμαμτρα σε μια λξέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στώση θσέη. Ατύο γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εγκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξέη αλλά τη λξέη σαν σνύλοο.

Κυριακή, Αυγούστου 10, 2008

Ανθρωποι και δελφίνια

Το παρακάτω video είναι σοκαριστικό! Αναφέρεται στο κυνήγι δελφινιών από την κυβέρνηση -και όχι μόνο- της Ιαπωνίας. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος γι' αυτό που θα δει...
Θυμόμαστε την αντίστοιχη θηριωδία εναντίον των φαλαινών. Οι φάλαινες και τα δελφίνια στην Ιαπωνία, οι φώκιες στον Καναδά και η λίστα αντί να περιορίζεται, μεγαλώνει!
Προειδοποίηση: το video είναι ιδιαιτέρως βίαιο! Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία για τη μαζική σφαγή δελφινιών, θυμίζουν άλλες εποχές. Και φυσικά, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, καμία σχέση δεν έχουν με το παραδοσιακό, man-to-animal κυνήγι, αφού καταστρατηγούν κάθε έννοια σεβασμού στη φύση.
Οσοι θέλετε μπορείτε να πάτε στη διεύθυνση www.petitiononline.com/golfinho
και να υπογράψετε την αίτηση για τον τερματισμό αυτής της απανθρωπιάς (αν και δεν ξέρω πια τι σημασία έχει η συλλογή και αποστολή χιλιάδων ή και εκατομμυρίων υπογραφών σε μία κυβέρνηση, όταν τις πράξεις αυτές τις πραγματοποιούν άνθρωποι οι οποίοι καθόλου δεν φαίνονται αναγκασμένοι ή δυσανασχετημένοι, αντιθέτως μάλιστα κάποιοι το διασκεδάζουν αν κρίνουμε από τα γέλια που ακούγονται!).

Σάββατο, Ιουλίου 26, 2008

Εν Ματαράγκα Καρδίτσης...

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ
Προς απάσας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδίτσης:
Δήμαρχο, ιερέα του χωριού, Δάσκαλο και άπαντας τους προύχοντας του χωριού.
Ηλθα εις Ματαράγκαν κατόπιν διαταγής του Διοικητού μου μετά ενός χωροφύλακος προς επιβολήν της τάξεως από άκρου εις άκρον του χωρίου άνευ χρονοτριβής και άμεσα.
Διότι προχθές στο σιργιάνη μετά την θίαν και Ιεράν Λειτουργίαν εν τω Ναό όταν έπεζαν τα κλαρίνα και τα όργανα ο Κώστας (ας μην αναφέρο το όνομά του) χόρεβε σινέχια μπροστά χορίς να αφίνη και τους άλους να χορέψουν μπροστά με κατά σινέπια και παραξιγιθίκατε και πλακοθίκατε στο ξίλο με τα παλούκια και τα μαχέρια με αποτέλεσμα να τραβματιστούν πολλοί άνθροποι.
● ● ●
Πάραφτα να εφαρμόσετε απάσας τας εξίς διαταγάς μου:
1) Αν ξανασιμβή τιάφτη πράξης εν τω χωρίο να γνορίζετε ότι θα σας συλλάβω και άνεφ χρονοτριβής αμέσος θα σας κλείσο στη φυλακή. Οταν πέζουν τα κλαρίνα και τα μουσικά όργανα στο σιργιάνη στο πανιγίρη και στο γάμο πρέπη να χορέβουν μπροστά άπαντες που επιθυμούν να χορέψουν και όχι μόνο ο ίδιος άνθροπος. Αφτό είνε γαηδουριά.
2) Μου αναφέρθηκε ότι ο γάηδαρος του χαντζόπουλου τον Σεπτέμριο μπίκε στο καλαμπόκ του Βάϊου (ας μην αναγράψο το επίθετο) και ο Βάϊος εκνεβρίστηκε και κάρφοσε τον γάηδαρο με τιν αξάλη στο ένα καπούλη. Καταλαβένετε ο γάηδαρος δεν είναι ο όνος αλά ο Βάϊος. Ανεφ πολόν σκέψεον καταλάβένη κανής ότι το κεφάλη δεν έχη μιαλό αλά κολοκιθόσπορο. Απαγορεύετε να ξαναγίνη εκ νέου τέτιο απαράδεκτο ή παρόμιο πράγμα.
3) Πίγα στο μαγαζή για καφέ και από έξο βρομούσε κατρουλιό. Απαγορεύετε να κατουράτε έξω στον τίχο του μαγαζιού.
4) Απαγορεύετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενίου το ανεμίζιν διότι είναι χιμόνας και εσθάνετέ τις αποφορά από τι βρόμα. Οστις επιθιμή να ανεμιστή να εξέρχετε έξοθεν του καφενίου.
5) Ιδα πολλές γυνέκες να πιάνουν τη σιγγούνα μετά του υποκαμίσου να το τραβούν προς τα έμπροσθεν να ανίγουν τα πόδια και να ουρούν ορθίος. Το τιούτον είναι απαράδεκτο και πρέπη άνεφ χρονοτριβίς να τις βρακόσετε άπαξ και διαπαντός.
6) Οταν λίαν προΐαν πάτε τα γελάδια στο γελαδάρη και γιρίζοντας πρέπη ανιπερθέτος να μαζέβετε τις βονιές των ζώον από το δρόμο, το ίδιο να κάνετε και το βράδη διότι δεν έχη που να πατίση όστις βαδίζη εις τας οδούς του χωριού. Και εκτός του τιούτου σας χριάζοντε οι βονιές να ζεστένεστε στο μπουχαρί το χιμόνα με τα κρία.
7) Σε κάθε πανιγίρι αποκριές πάσχα και γάμους που βαδίζη καλοντιμένος ο κόσμος και πάι στην Εκλισία και μετά χορέβη στο σιργιάνια και στους γάμους πρέπη άπαντα τα σκυλιά να είναι δεμένα διά χονδρόν αλισίδεον και σχινίον προς αποφιγήν ατιχιμάτων εκ τον σκιλοδακομάτων.
8) Να μην πίνετε πολί ινοπνεβματόδη ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολάτε και κάνετε χαζαμάρες.
9) Να τιρίσετε άνεφ αντιρίσεοσ και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτην διαταγήν μου άνθροπη σκύλη και γινέκες διότι όπιος συληφθή παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλίσο στο σχολίο και αλίμονό του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο.
● ● ●
Να με σινχορίτε αν έκανα κάπιο σιντακτικό λάθος καθότι τελίοσα και εγώ τρίτη του Δημοτικού σχολίου διότι δεν με έστιλε ο πατέρας μου από το χωρίον εις την Λάρισσαν, για να μάθο περισσότερα γράμματα. Σαν γκαραγκούνις που είμε και εγώ λαβένετε άπαντες τας γραφάς μου τας οπίας θέλετε δεν θέλετε θα τας τιρίσετε ερθέτος.
Εν Ματαράγκα τη 8η Δεκεμβρίου 1907
Ο Διοικητής του Χωρίου
Νικόλαος Παπακωνσταντίνου
Υπονωματάρχης
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
12 Αυγούστου 2007

Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2008

F.U.C.K.

Στην αρχαία Αγγλία κανείς δεν μπορούσε να κάνει σεξ εκτός και αν είχε τη συγκατάθεση του βασιλιά (εξαιρούνταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας).
Οσοι ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, έπαιρναν τη συγκατάθεση του βασιλιά και έτσι τους δινόταν μια μεταλλική πλάκα που κρεμούσαν στην πόρτα τους όταν έκαναν σεξ.
Η πλάκα έγραφε ότι διέπρατταν F.U.C.K., δηλαδή "Fornication Under Consent of the King" (συνουσία υπό τη συγκατάθεση του βασιλιά).

Δευτέρα, Ιουνίου 09, 2008

Αντίο Νίκο Σεργιανόπουλε

«Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει.
Και η προέκταση του αξιώματος είναι να συνηθίσουμε τη φρίκη, ...να μας τρομάζει η ομορφιά!».
Μάνος Χατζιδάκις

Κυριακή, Μαΐου 11, 2008

Joint Venture Warrior

(…)
Κατεβαίνοντας από τη γέφυρα, σκέφτομαι ότι στην περίπτωση του Σίγκμουντ Λούκας πήγε χαμένος ένας ωραίος άνθρωπος. Είναι ένα φαινόμενο που έχω παρατηρήσει συχνά, χωρίς να μπορώ να το καταλάβω. Μέσα σ’ έναν άνθρωπο είναι δυνατό να υπάρχει ένα άλλο άτομο, που εμπνέει εμπιστοσύνη, ένα άτομο ακέραιο και γενναιόδωρο, που όμως δεν εκδηλώνεται ποτέ παρά μόνο σε αναλαμπές, γιατί περικλείεται από έναν πωρωμένο, ασύδοτο εγκληματία.
Εξω, στο κατάστρωμα, έχει σκοτεινιάσει. Κάπου μέσα στο σκοτάδι λαμπυρίζει η καύτρα ενός τσιγάρου.
Ο Γιάκκελσεν είναι γερμένος στην κουπαστή.
«Φανταστικό, δικιά μου! Και γαμώ την πρόοδο».
Το συγκρότημα κάτω μας φωτίζεται από ηλεκτρικούς στύλους παραταγμένους και στις δύο πλευρές κάθε προβλήτας. Ακόμα και τώρα, λουσμένο σ’ αυτό το κίτρινο φως, βαμμένο στο χρώμα της χλόης, με τα μακρινά κτίρια φωταγωγημένα, με μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άσπρες λουρίδες κυκλοφορίας, το Greenland Star εξακολουθεί να μη θυμίζει τίποτα περισσότερο από μερικές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ατσάλι πάνω στον Ατλαντικό ωκεανό.
Για μένα, πρόκειται ολοφάνερα για σφάλμα. Για τον Γιάκκελσεν είναι ένα καταπληκτικό πάντρεμα του ωκεανού με την υψηλή τεχνολογία.
«Ναι», λέω. «Και το πιο ωραίο είναι ότι όλα αυτά μπορούν να τ’ αποσυναρμολογήσουν και να τ’ αμπαλάρουν μέσα σε δώδεκα ώρες».
«Μ’ αυτό εδώ το πράγμα νίκησαν τη θάλασσα, δικιά μου. Τώρα πια δεν παίζει κανένα ρόλο πόσο βαθιά είναι τα νερά και τι καιρό κάνει. Μπορούν να φτιάξουν λιμάνι οπουδήποτε. Στη μέση του ωκεανού».
Δεν είμαι παιδαγωγός ή ομαδάρχης στους προσκόπους. Δεν μ’ ενδιαφέρει να τον διορθώσω.
«Γιατί να τ’ αποσυναρμολογήσουν, Σμίλλα;», μόλις τώρα αντιλαμβάνεται την προηγούμενη παρατήρησή μου.
Ισως είναι η νευρικότητα που με κάνει, παρ’ όλα αυτά, να του απαντήσω.
«Αυτό το πράγμα το έφτιαξαν όταν άρχισαν ν’ αντλούν πετρέλαιο από τον θαλάσσιο βυθό έξω από τη βόρεια Γροιλανδία. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ανακάλυψαν το πετρέλαιο ώσπου ν’ αρχίσουν να το εκμεταλλεύονται. Το πρόβλημά τους ήταν ο πάγος. Στην αρχή έφτιαξαν ένα μοντέλο αυτού που προοριζόταν να γίνει η μεγαλύτερη και σταθερότερη στον κόσμο γεωτρητική πλατφόρμα, η Joint Venture Warrior, ένα προϊόν της γκλάσνοστ και της γροιλανδικής αυτονομίας, μια συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σοβιετική Ενωση και την εταιρεία Α.Π. Μέλλερ. Θα έχεις δει γεωτρητικές πλατφόρμες στη θάλασσα. Ξέρεις πόσο μεγάλες είναι. Τις βλέπεις από 50 μίλια απόσταση και όσο πάνε μεγαλώνουν, σαν ένα σύμπαν που αιωρείται πάνω από τη θάλασσα σε κολόνες. Με μπαρ, εστιατόρια, γραφεία, εργαστήρια, κινηματογράφο, θέατρο και πυροσβεστικούς σταθμούς, και όλα αυτά δώδεκα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έτσι ώστε σε περίπτωση τρικυμίας ακόμα και τα μεγαλύτερα κύματα να περνούν από κάτω. Σκέψου μια τέτοια πλατφόρμα. Λοιπόν, η Joint Venture Warrior θα ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Το πρόπλασμα υψωνόταν 18 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πάνω εκεί θα υπήρχε δουλειά για 1.400 ανθρώπους.

Εστησαν το μοντέλο στον κόλπο Μπάφιν. Ομως, ακριβώς όταν τελείωσε το στήσιμο, φάνηκε ένα παγόβουνο. Αλλ’ αυτό το παγόβουνο ήταν κάπως μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Είχε γεννηθεί σε κάποια άκρη του Αρκτικού ωκεανού. Είχε ύψος 100 μέτρα κι επίπεδη κορυφή, όπως συμβαίνει όταν τα παγόβουνα είναι τόσο ψηλά. Είχε 400 μέτρα πάγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ζύγιζε γύρω στους 20 εκατομμύρια τόνους. Οταν το είδαν να έρχεται ακριβώς κατά πάνω της εξέδρας, ταράχτηκαν λιγάκι. Αλλά είχαν στη διάθεσή τους δύο μεγάλα παγοθραυστικά. Τα έδεσαν, λοιπόν, στο παγόβουνο για να το εκτρέψουν από την πορεία του. Το ρεύμα ήταν πολύ αδύναμο και δεν φυσούσε καθόλου. Το έργο τους, λογικά, ήταν απλό. Ωστόσο, όταν έβαλαν μπρος τις μηχανές δεν έγινε απολύτως τίποτα. Εκτός ότι το παγόβουνο συνέχισε ακάθεκτο την πορεία του, με κατεύθυνση πάνω στην εξέδρα. Σαν να μην έπαιρνε χαμπάρι ότι το τραβούσαν. Οταν το παγόβουνο πέρασε πάνω από το μοντέλο, πίσω του δεν έμειναν άλλα ίχνη από το περήφανο πρόπλασμα της Joint Venture Warrior παρά λίγες πετρελαιοκηλίδες και μερικά συντρίμμια. Από τότε, όλος ο εξοπλισμός για τον Αρκτικό ωκεανό κατασκευάζεται έτσι ώστε να μπορεί ν’ αμπαλαριστεί μέσα σε δώδεκα ώρες. Τόσο πιο πριν έρχονται οι προειδοποιήσεις της Παγολογικής Υπηρεσίας. Κάνουν τις γεωτρήσεις τους από τις πλωτές εξέδρες, που μπορούν να λυθούν στο πι και φι. Αυτό το επιβλητικό λιμάνι δεν είναι παρά ένας τσίγκινος δίσκος. Αν έρχονταν τίποτα πάγοι, θα το σκόρπιζαν σαν να μην υπήρξε ποτέ. Το στήνουν μόνο όταν ο χειμώνας είναι ήπιος και το παγοπέδιο δεν φτάνει τόσο βόρεια ή οι παγοδέσμες τόσο νότια. Δεν νίκησαν τον πάγο, Γιάκκελσεν. Η μάχη δεν έχει καν αρχίσει».
Σβήνει το τσιγάρο. Μου γυρίζει την πλάτη. Δεν ξέρω αν είναι απογοητευμένος ή αδιάφορος.
«Πώς τα ξέρεις όλα αυτά, Σμίλλα;».
Την εποχή που σκέφτονταν ακόμα να στήσουν την Joint Venture Warrior πάνω στον πάγο, δούλεψα έξι μήνες στο αμερικανικό Εργαστήριο Ψυχρών Υδάτων, στο νησί Πάυλοτ, φτιάχνοντας μοντέλα για τον υπολογισμό της ελαστικότητας του θαλάσσιου πάγου. Ημασταν μια ενθουσιώδης πενταμελής ομάδα. Γνωριζόμασταν από τις δύο πρώτες συνδιασκέψεις των Ινουίτ. Οταν κάναμε πάρτι και μεθούσαμε, βγάζαμε λόγους και εξήραμε το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που συγκεντρώνονταν σ’ ένα μέρος πέντε παγολόγοι εσκιμωικής καταγωγής. Λέγαμε μεταξύ μας ότι αντιπροσωπεύαμε εκείνη τη στιγμή τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ειδημοσύνης στον κόσμο.
Κάναμε τα πιο σημαντικά πειράματά μας με λεκάνες για το πλύσιμο πιάτων. Χύναμε μέσα τους θαλασσινό νερό, τις κλείναμε σ’ ένα εργαστηριακό ψυγείο και τις αφήναμε εκεί ώσπου το νερό να σχηματίσει πάγο με ορισμένο πάχος. Πηγαίναμε έπειτα αυτές τις πλάκες στο ύπαιθρο, τις βάζαμε ανάμεσα σε δύο τραπέζια, εφαρμόζαμε πάνω τους βάρη και μετρούσαμε πόσο λύγιζαν πριν σπάσουν. Μ’ έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα προκαλούσαμε στα βάρη δονήσεις και αποδείξαμε ότι οι κραδασμοί από τις γεωτρήσεις δεν θα επηρέαζαν τη δομή και την ελαστικότητα του πάγου. Είχαμε φουσκώσει από περηφάνια και από τον ενθουσιασμό του πρωτοπόρου επιστήμονα. Μόνον όταν αρχίσαμε να συντάσσουμε την τελική έκθεση, όπου συνιστούσαμε στην Α. Π. Μέλλερ, στη Shell και στην Gospetrol ν’ αρχίσουν την εκμετάλλευση των γροιλανδικών κοιτασμάτων πετρελαίου από πλατφόρμες εγκατεστημένες στον πάγο, μόνο τότε συνειδητοποιήσαμε τι κάναμε. Ηταν πια πολύ αργά. Μια σοβιετική εταιρεία είχε σχεδιάσει την Joint Venture Warrior και είχε αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης. Μας απέλυσαν και τους πέντε. Πέντε μήνες αργότερα, το μοντέλο έγινε σκόνη. Από τότε δεν χρησιμοποίησαν ποτέ κάτι σταθερότερο από πλωτές πλατφόρμες…

Peter Hoeg
"Η δεσποινίς Σμίλλα διαβάζει το χιόνι"
1992

Κυριακή, Απριλίου 06, 2008

Αγαπώ πολύ τους Ελληνες, αλλά είμαστε απολίτιστοι

(...)
-Πιστεύετε στον Θεό;
«Πιστεύω στον Θεό. Μακάρι να είχα τη δύναμη να ήμουν άθεος».

-Γιατί το λέτε αυτό; Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν στον Θεό είναι αδύναμοι και ακαλλιέργητοι;
«Γιατί πιστεύω ότι αυτός που είναι πάρα πολύ καλλιεργημένος και μορφωμένος δεν έχει ανάγκη την ύπαρξη του Θεού. Ομως πιστεύω στον Θεό που έχουμε μέσα μας. Δεν πιστεύω στις θρησκείες».

(...)
-Τι γνώμη έχετε για τους Ελληνες;
«Εγώ είμαι άνθρωπος της αλήθειας, αλλά το μεγαλύτερο ψέμα που βιώνουμε είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ασυνεπής με την κοινωνία, τους νόμους, τις συμβάσεις. Αγαπώ πολύ τους Ελληνες, αλλά είμαστε απολίτιστοι».

-Για τους παρουσιαστές;
«Οι πιο απολίτιστοι απ' όλους είναι οι παρουσιαστές. Ο πολιτισμένος παρουσιαστής είναι αυτός που τα παρουσιάζει όλα και αφήνει τον κόσμο να διαλέξει. Είναι έτσι τα πράγματα που θα επιλέξουν να παρουσιάσουν μια προσωπικότητα η οποία πουλάει, ανεξάρτητα από το αν αυτός είναι ο Καστοριάδης ή η Ρούλα Βροχοπούλου. Είμαστε κατάπτυστοι για τις επιλογές μας ως λαός».
Γιάννης Ζουγανέλης
"ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" - "ΟΛΑ"
23 Μαρτίου 2008

Σάββατο, Μαρτίου 15, 2008

Εισιτήριο στην τσέπη σου

Ηθελα να 'μαι η αφή στην άκρη των δαχτύλων σου
ότι αγγίζεις να 'χει κάτι κι από μένα
να 'μαι τη νύχτα η φωνή χαμένων φίλων σου
που λεν τραγούδια παλιά κι αγαπημένα

Ηθελα να 'μαι εισιτήριο στην τσέπη σου
μόνο σε μένα να ταξιδεύει η σκέψη σου
Ηθελα να να 'μαι η σκιά στην άκρη των βλεφάρων σου
η μόνη λέξη στο παραμιλητό σου
να 'μαι η πρώτη ρουφηξιά απ' το τσιγάρο σου
κι η τελευταία η γουλιά απ' το ποτό σου

Ηθελα να 'μαι εισιτήριο στην τσέπη σου
μόνο σε μένα να ταξιδεύει η σκέψη σου

Ηθελα να 'μαι αστραπή που σβήνει μες το βλέμμα σου
πάνω στο χέρι η τυχερή γραμμή σου
να 'μαι κρυμμένος πυρετός μέσα στο αίμα σου
για να ξυπνάω τις φωτιές μες το κορμί σου

Ηθελα να 'μαι εισιτήριο στην τσέπη σου
μόνο σε μένα να ταξιδεύει η σκέψη σου

Παντελής Θαλασσινός

Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2008

Αποδελτίωση

E D I T O
(...)
Ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις απ' τον άσπρο, ήσυχο κόσμο, στη ζέστη, το θόρυβο, τη μουσική. Ισως επειδή έξω είναι τόσο ήρεμα, τόσο παγωμένα όλα, μέσα στο μπαρ απόψε νιώθεις την κάψα και την ένταση περισσότερο από τις κανονικές μέρες. Μένω για λίγο στη μέση του κόσμου, παγωμένος, αμήχανος, δεν βλέπω κανέναν. Το μαγαζί είναι μικρό, όλοι στριμωγμένοι, χορεύουν, πίνουν, γελάνε, φοράνε λίγα ρούχα, μπλουζάκια, καίνε, με το χιονισμένο παλτό να βαραίνει περιμένω το σωτήριο χέρι που με τραβάει επιτέλους, εδώ είμαστε, ανακούφιση. Δεν πρέπει ποτέ να κατηγορείς τους ανθρώπους, χρειάζεται να 'χεις μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου για να μπαίνεις στα μικρά μέρη. Οι άνθρωποι χρειάζονται τα απρόσωπα, μεγάλα μαγαζιά, τα πολυσινεμά, τα mall. Στην ασφάλεια της παρέας, των δικών μου, χωρίς παλτό πια, στεγνός, κοιτάζω γύρω, ένα ποτό βρίσκεται στο χέρι μου, νιώθω ξανά ευτυχισμένος, αλλιώς τώρα. Είναι όλοι χαρούμενοι, γιορτάζουν, είναι γιατί κάτι διακόπτει την ομοιομορφία του χρόνου, κάτι που κάνει μια στιγμή ξεχωριστή, να τη θυμάσαι, η πιο κρύα νύχτα του χρόνου, τότε που χιόνιζε συνέχεια, πού είμαστε; Ολοι γίνονται πιο χαλαροί, παίζουν, αγγίζονται, κάνουν εκμυστηρεύσεις που θα ξεχάσουν το πρωί. Αλλοι δεν είναι καλοί στα μαστορέματα, άλλος δεν τα καταφέρνει καλά στις γλώσσες, εσύ σε τι δεν τα καταφέρνεις καλά; με ρώτησε. Στις σχέσεις. Λάθος απάντηση, είχε φτάσει η ώρα να φύγω. (...)

Φώτης Γεωργελές


Μπενάβουμε στα καλιαρντά
Ανάλω νταμίρα
η ντάνα η μοίρα
τα μπουτ μου αβέλει κουλά
Αβέλω μια φούμα
βινάρω την ντούμα
κι αρχίζω σερσέ για τουλά


Αβέλω κατόλια
που ντίκω τα τσόλια
να έχουνε βγει πρεσαντέ
Αβέλω και ντέζι
μια λούγκρα με παίζει
μα νάκα αβέλει μπερντέ


Αβέλω χαλχάλω
βουέλω να χάλω
κακνά της κακνής δικελτό
Αβέλω μπαλόμπα
και νάκα η μπόμπα
μονάχα τα μπουτ πιασμαντό


Αβέλω τζους λέσι
μια λάτσα μ' αρέσει
κι αρχίζω με σικ το παρόλ
Αβέλω μια μόλα
και γίνομαι γκόλα
και δίνω παντού κοντροσόλ


Βουέλεις-βουέλω
αβέλεις-αβέλω
αβέλουμε μπουτ μουσαντά
Τσινάβεις-τζινάβω
μπενάβεις-μπενάβω
μπενάβουμε στα καλιαρντά
Γιώργος Παυριανός


INFO-DIET
(+)
ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ
«Είδα ξαφνικά στην τηλεόραση τον Κούγια μέσα στα αίματα και τη Βατίδου πάνω κάτω με το κολάν. Τροχαίο, είπα. Τελικά ήταν διαζύγιο».


ΔΙΑΛΟΓΟΣ (μεταξύ φιλενάδων στην Πανεπιστημίου)
- «Μωρό μου, θα προσπαθήσω να σε δω στον ύπνο μου, μου λέει».
- «Ωραίο».
- «Ωραίο; Θα ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ;;!».


(-)
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
«Εμφραγμα στα αεροδρόμια» (ALTER)
«Σιβηρικές θερμοκρασίες» (ΝΕΤ)
«Εφιάλτης τη νύχτα ο παγετός» (ALPHA)
«Δρόμοι γυαλί» (ALTER)
«Χωριά φαντάσματα» (MEGA)
«Στην κατάψυξη η Ελλάδα» (ΣΚΑΪ)
«Καραμπόλα στον Κηφισό» (ΑΝΤ1)
«Παγοδρόμια οι δρόμοι» (ΕΡΤ)
«Η εικόνα είναι αλπική» (MEGA)
«40% αύξηση καταγμάτων στο ΚΑΤ» (ΑΝΤ1)
«Ολικός Παγετός» (STAR)


And the Oscar goes to...
«Κερδήθηκε η μάχη της Εθνικής οδού, χάθηκε η μάχη της γειτονιάς» (MEGA)
Σταυρούλα Παναγιωτάκη


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ FORREST GUMP
(...)
- Συγγνώμη, αλλά αν όντως υπήρχε σοβαρός λόγος να αποκτήσουμε πολεμικά αεροπλάνα, θα συζητούσαμε επί εννιά ολόκληρα χρόνια αν θα πάρουμε Eurofighter ή F-16;
«Μα δεν έχουμε ανάγκη τα αεροπλάνα καθεαυτά. Εχουμε ανάγκη την ιδέα ότι μπορούμε να αγοράσουμε αεροπλάνα. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος εξοπλιστικής shopping therapy. Μπαίνουμε μέσα στα μαγαζιά και κάνουμε πως μας ενδιαφέρει κάτι, αλλά στην πραγματικότητα χαιρόμαστε να βλέπουμε τις ψηλομύτες πωλήτριες, που παλιότερα μας σνόμπαραν, να ασχολούνται τώρα μαζί μας. Γι' αυτό και τις βάζουμε να μας εξηγούν ξανά και ξανά τις προδιαγραφές του κάθε αεροπλάνου, μολονότι δεν καταλαβαίνουμε τίποτα».


- Πώς κατάφερε κι έφτασε η Τσέλσι στο Ελ. Βενιζέλος, παρόλο που τα κανάλια φώναζαν ότι το αεροδρόμιο είχε κλείσει εξαιτίας του παράλυτου κρατικού μηχανισμού;
«Προφανώς επειδή η Τσέλσι δεν υπάγεται στον κρατικό μηχανισμό αλλά στον πλούσιο Αμπράμοβιτς, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε τη γενικευμένη διαφθορά που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των θεσμών και, αγνοώντας τους νόμους των καναλιών, προσγείωσε το αεροπλάνο. Βέβαια, στο Mega, δεν το είδαν να προσγειώνεται, γιατί θεώρησαν ότι παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα της ομάδας» (...)
Νίκος Ζαχαριάδης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το έτος του αρουραίου
Στο Κόσοβο Πόλιε, λίγα χιλιόμετρα από την Πρίστινα, η σερβική σημαία κυριαρχεί πάνω από το μνημείο που θυμίζει τη μάχη του 1389 κατά των Οθωμανών. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκείνο το μεσημέρι, χωρίς περιστροφές και διπλωματικές φιοριτούρες, κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Πρώην Γιουγκοσλαβίας. Είναι Ιούνιος του 1989. Σε αυτή την άγνωστη γωνιά του πλανήτη αρχίζει ένα από τα σύγχρονα δράματα που θα καταγραφούν στον αιμοδιψή 20ό αιώνα.
Είκοσι χρόνια μετά, το δράμα ολοκληρώνεται στο σημείο που άρχισε. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πρίστινα. Ο Μιλόσεβιτς είναι νεκρός, το Κόσοβο ανεξάρτητο, η Σερβία ηττημένη, η πρώην Γιουγκοσλαβία συντετριμμένη. Η πρώτη φάση συγκρότησης ενός ενιαίου αλβανικού έθνους συμπληρώνεται μετά από μια περίοδο αφάνταστου πόνου και καταστροφής. Σε αυτό τον πόλεμο, που ημερολογιακά άρχισε τον Μάϊο του 1991, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού ήταν η αφάνταστη βαρβαρότητα. Σε αυτό τον πόλεμο, ο μοναδικός νικητής εκδικητής είναι η Ιστορία. Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως οι τεχνητές συνευρέσεις εθνών, η βίαιη καταστολή της συλλογικής μνήμης, η "χειρουργική" απαγόρευση της εθνικής ταυτότητας, οι πρόσκαιρες συμφωνίες με την επιφανειακή "διευθέτηση" των διαφορών, όλα αυτά που χαρακτήρισαν τη συγκρότηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, καταλήγουν στην ανακύκλωση της βίας. (...)
Σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι, οι εθνικές ελίτ θα διαδραματίσουν άραγε το ρόλο του καθοδηγητή; Το ξέσπασμα της βαρβαρότητας στα δυτικά Βαλκάνια της δεκαετίας του '90 δεν φαίνεται να διαπαιδαγώγησε τους πολιτικούς, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τους διανοούμενους των εθνικών ομάδων που συγκροτούν τη Βαλκανική. Αντίθετα, η κατάρρευση του συστήματος στη Γιουγκοσλαβία και τη Σοβιετική Ενωση επέτρεψε στα τρωκτικά της ιστορίας να επανακάμψουν στο προσκήνιο, διεκδικώντας ρόλο και ηγετικές προοπτικές.
Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, αυτά τα τρωκτικά θα πρέπει να αναλογιστούν την απόλυτη ευθύνη που φέρουν για τη διαμόρφωση ενός εθνικιστικού παραλογισμού στη γειτονιά των Βαλκανίων. Δεν υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι λαοί. Υπάρχουν μόνο βλαμμένα μυαλά ή πολιτισμένοι άνθρωποι.
Νίκος Γεωργιάδης
 

"dilemme deconstructif"

(...)
Τι να μας προσφέρει η παραγωγή σκέψης των κομμάτων, αφού το πρώτο συμπέρασμα που θα βγει είναι ότι: «Ακόμα και να μην υπήρχαν κόμματα, θα έβγαινε μεγάλο όφελος για τη χώρα».
Φυσιολογικά, μετά το κενό εξουσίας υπάρχει η εξουσία του κενού. Στην πρώτη περίπτωση οι βάρβαροι ήδη έχουν καταλάβει τη χώρα, στη δεύτερη φορτωμένοι με τα κλοπιμαία περνάνε μπροστά μας σαν θίασος, σαν κλόουν, σαν θλιβερή συμμορία που κάνει φασαρία ακόμα κι όταν απομακρύνεται.
Βασίλης Καραγιάννης


ΓΡΑΜΜΑ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Η τελευταία ευγενής

Ο θάνατος την περασμένη Παρασκευή της Ντόλλυς Γουλανδρή είναι ένα γεγονός όχι μόνο εθνικής και ιστορικής σημασίας, αλλά τολμώ να πω και εθνολογικής, για τη φυσική ιστορία του ανθρώπινου είδους. Διότι όπως ένα σπάνιο είδος φωσφορίζοντος ψαριού που δεν υπάρχει πια λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος ή ένα αρχαίο λουλούδι εξαίσιας ομορφιάς που σταματάει να φυτρώνει στον Κιθαιρώνα ή τον Ολυμπο, παρακαλώντας μας να μην -προς Θεού- κτίσουμε κι εκεί ακόμα, έτσι και η Ντόλλυ Γουλανδρή ήταν ένα σπάνιο είδος ανθρώπου, το οποίο μετά το θάνατό της δυστυχώς σταματάει για πάντα να υπάρχει. (...)
Περπατώντας στον κήπο του Λουξεμβούργου σήμερα το απόγευμα, ανάμεσα στις κοιμισμένες καστανιές και τα πλατάνια που με παρηγορούσαν στη θλίψη μου, καταπίνοντας τα δάκρυά μου, ζήτησα από το χειμερινό ήλιο να με πετάξει πάνω από τα αλμυρά βράχια της Κέρου, και όταν έφτασα εκεί μεταμορφωμένος σε ηλιαχτίδα είδα την Ντόλλυ να αιωρείται πάνω από το νησί και να μου χαμογελάει, δείχνοντάς μου με το χέρι της το πέλαγος των Κυκλάδων και του πολιτισμού.
Κωνσταντίνος Κακανιάς


ΘΕ-soul-ΟΝΙΚΗ!
ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ, ΟΙ ΗΛΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

(...)
Στη Θεσσαλονίκη το κέντρο έχει μια γλύκα, ακόμα και το γκαζιάρικο σαββατόβραδο, που παλιά με έκανε να κλειδώνομαι και να μην ξεμυτάω από το σπίτι, έχει πιο ανθρώπινη αχλή. Εκείνο το σαββατόβραδο, όμως, που στην Αθήνα χιόνιζε κι όλα έδειχναν τρομακτικά ρεαλιστικά και αμακιγιάριστα, κατάλαβα και την ακριβή διαφορά με τη Θεσσαλονίκη: Θα είμαστε πάντα ένα χωριό με τα καλά και τα κακά του, που ακόμα και τη δυστυχία ξέρει να την κρύβει. Ομως η Αθήνα θα είναι πάντα μια αφιλόξενη και σκληρή μητρόπολη. Ουαί κι αλίμονο αν σε βρει η παγωνιά μόνο με μια κουβέρτα κι ένα χαρτόκουτο στην Ευριπίδου.
Στέφανος Τσιτσόπουλος
"ATHENS VOICE"
21~27 Φεβρουαρίου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2008

Χρήστος Ζαχόπουλος

Στα μέσα της δεκαετίας του '80...
5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης...
Θεωρητικά ότι αγάπη ή αντιπάθεια προς τα μαθήματα και τη γνώση θα έπρεπε να την έχω αναπτύξει ήδη, καθώς ήταν και η τελευταία τάξη του Λυκείου για μένα. Και η αλήθεια είναι πως μάλλον περισσότερη αντιπάθεια παρά συμπάθεια μου γεννούσαν τα μαθήματα –και πάντως σίγουρα όχι “αγάπη”. Αλλωστε πώς να “αγαπήσεις” κάτι που είσαι υποχρεωμένος να μάθεις, πολύ περισσότερο όταν σου το διδάσκουν –στην πλειοψηφία τους- “αποστειρωμένοι” και αδιάφοροι δάσκαλοι και καθηγητές;
Στην τάξη μπαίνει ο φιλόλογος μας για εκείνη –την τελευταία χρονιά-, ένας νέος –δεν πρέπει να ήταν μεγαλύτερος μας πάνω από μια δεκαετία- χαμογελαστός καθηγητής. Ειδικά το χαμόγελό του θα γίνει πολύ γρήγορα το σήμα κατατεθέν του γιατί είναι πραγματικά η μετουσίωση της φράσης «γελάνε και τα μουστάκια του», καθώς είχε αυτή την τόσο παράξενη αλλά και τόσο ιδιαίτερη συνήθεια όταν χαμογελούσε να σουφρώνει τα χείλια του μετατοπίζοντας τα μουστάκιά του, γκριμάτσα που σχημάτιζε στο πρόσωπό του το χαμόγελο ενός μικρού παιδιού.
Μετά τις πρώτες διερευνητικές κουβέντες, ανοίγει το χαρτοφύλακά του και βγάζει από μέσα ένα βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού! Προσπερνάει κάποιες σελίδες και αρχίζει να μας διαβάζει ένα χρονογράφημα, ένα από εκείνα τα διαποτισμένα με το χιούμορ και την ευφυΐα του συγγραφέα. Οταν τελειώνει την ανάγνωση ο καθηγητής, σηκώνει το βλέμμα του προς την τάξη και τους μαθητές του που κάθονται αμίλητοι μπροστά του, και τους λέει: «Αν καταφέρουμε –κι εσείς κι εγώ- σ’ αυτό το μάθημα που θα σας διδάσκω αυτή τη χρονιά, να αγαπήσετε το βιβλίο, πιστεύω ότι θα έχουμε καταφέρει –κι εσείς κι εγώ- κάτι πολύ περισσότερο από μια επιτυχημένη μαθητική χρονιά».
Στην πορεία αυτή ακούσαμε και διαβάσαμε Οργουελ –πολύ επίκαιρος εκείνη την εποχή λόγω του "1984", αν κι εμείς γνωρίσαμε και τη "Φάρμα των ζώων"-, Ντοστογιέφσκι –"Εγκλημα και Τιμωρία", πόσο προφητικό αλήθεια θα αποδεικνυόταν στα επόμενα χρόνια- κι ένα σωρό μεγάλους και μικρότερους συγγραφείς και τα έργα τους.
Ο καθηγητής αυτός δεν άργησε να γίνει ο αγαπημένος κάθε τάξης που είχε την ευτυχία να της διδάσκει φιλολογία. Αυτός και η γλυκύτατη σύζυγός του –εκείνη μας δίδασκε Αγωγή του Πολίτη- έγιναν η πρώτη επιλογή των μαθητών για την συνοδεία στην 5θήμερη εκδρομή των τελειόφοιτων στη Ρόδο. Ηταν αυτός που πάντα έπαιρνε το μέρος των μαθητών, ενάντια σε απαρχαιωμένες μεθόδους και αντιλήψεις που επικρατούσαν ως επί το πλείστον στους υπόλοιπους καθηγητές. Ηταν ο δάσκαλός μας!

20 και περισσότερα χρόνια μετά…
Ο επί χρόνια γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού πηδάει από τον 4ο όροφο της πολυκατοικίας του με σκοπό να θέσει τέρμα στη ζωή του.
Οσο περνάνε οι μέρες και ο καιρός άλλοτε φαίνεται να ξεκαθαρίζει και άλλοτε πάλι να θολώνει η αιτία που τον οδήγησε στην πράξη αυτή. Φαντάζομαι, μόνο ο ίδιος κι ελάχιστοι ακόμη άνθρωποι γνωρίζουν την αιτία αυτή.
Σήμερα…
Σήμερα απλά νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω εκείνον τον Δάσκαλο, τον κ. Χρήστο Ζαχόπουλο, που χωρίς ποτέ να με πιέσει, χωρίς ποτέ να μου το επιβάλλει, μ’ έμαθε να αγαπάω το βιβλίο, και να μπορώ να ταξιδεύω μαζί του. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν αυτό ήταν το πολυτιμότερο εφόδιο μου.
Δεν γνωρίζω τι συνέβη, η τελευταία φορά που τον είδα δια ζώσης ήταν μόλις ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή μου, χαιρετηθήκαμε απλά, δεν ήμασταν φίλοι, ίσως και να ντρεπόμασταν και οι δύο να πούμε περισσότερα.
Πέρασαν πολλά χρόνια, τα νέα του τα μάθαινα από τις εφημερίδες, κρυφοχαιρόμουν να καυχιέμαι ότι ένας καθηγητής μου έφτασε τόσο ψηλά, αν και δεν ήμουν και τόσο σίγουρος ότι εξακολουθούσε να είναι ο ίδιος άνθρωπος που γνώρισα τότε, δεδομένου ότι η εξουσία –και ειδικά στην Ελλάδα, κρύβει πολλές παγίδες και βρωμιές. Μπορεί κάπου εκεί, σε κάποια κλειστή στροφή και ο κ. Ζαχόπουλος να έχασε τον έλεγχο των φρένων. Ο ίδιος ξέρει…
Εγώ θέλω από το ημερολόγιο αυτό να ευχαριστήσω τον κ. Χρήστο Ζαχόπουλο για το δώρο που μου έκανε τότε και να του ευχηθώ στο επόμενο κομμάτι της ζωής του να καταφέρει να ξαναβρεί το νόημα της ζωής και της ευτυχίας!

Κ.Π.