Σάββατο, Αυγούστου 24, 2013

Στατιστική μονάδα


Μια φορά κι έναν καιρό, ο δυτικός κόσμος δεν ήταν ταυτισμένος με τη λογική, την επιστήμη και τον άνθρωπο ως υπέρτατη αξία. Πρόκειται για την εποχή όπου ο όχλος έκαιγε γυναίκες στην πυρά, επειδή κάποιοι τις είχαν καταγγείλει ως μάγισσες. Η Ιερά Εξέταση διεκδικούσε το αλάθητο και ανάγκαζε το Γαλιλαίο να παραδεχτεί ότι οι επιστημονικές του αποδείξεις υστερούν μπροστά στα θέσφατα και την αντίληψη της κοινής γνώμης.

Και μετά ήρθε ο Διαφωτισμός. Η επιστήμη αντικατέστησε τη δεισιδαιμονία. Η ιατρική αντικατέστησε την προσευχή. Και ο άνθρωπος αντικατέστησε τον σκοταδισμό. Η χάρτα των δικαιωμάτων του ανθρώπου σκέπασε αιώνες προκαταλήψεων, παγιωμένων ιεραρχιών και αδικιών. Με άλλα λόγια η νέα αξία γύρω από την οποία οργανώθηκαν οι δυτικές οικονομίες, οι κοινωνίες και ο πολιτισμός ήταν ο άνθρωπος. Και επί αιώνες, αυτή την αξία διατείνονταν ότι υπηρετεί ο καπιταλισμός και οι νόμοι της αγοράς που τον συνοδεύουν.

Με αυτή τη βεβαιότητα, πέρασαν μερικές εκατονταετίες. Για να φτάσουμε ύστερα από μερικά κραχ, μερικές καταρρεύσεις εναλλακτικών πειραματικών καθεστώτων (τύπου ΕΣΣΔ) και μια καραβιά τοξικά ομόλογα, στο σημείο αφετηρίας.
Η Οικονομία έγινε η νέα θρησκεία. Και οι αγορές με τις τράπεζες το νέο ιερατείο. Στον σύγχρονο κόσμο εκατοντάδες νέες πυθίες που ονομάζονται οικονομολόγοι εκτοξεύουν χρησμούς που πέφτουν σαν προφητείες του Νοστράδαμου πάνω σ' έναν συγχυσμένο πλανήτη. Του οποίου οι κάτοικοι, όπως και στον Μεσαίωνα, ήταν πρόθυμοι ν' ακούσουν και να πιστέψουν ό,τι τους έδινε ελπίδα. Ανεξάρτητα πόσο παράλογο ή τερατώδες ακούγονταν. Νέες οικονομικές θεωρίες ξεπηδούν όπως οι αιρέσεις, αναζητώντας πιστούς για προσηλυτισμό. Και πάνω απ' όλους η νέα Ιερά Εξέταση, που πλέον ονομάζεται "Οίκος Αξιολόγησης Moody's ή Standart & Poors", διαχειρίζεται ολόκληρες κυβερνήσεις όπως η Αγία Εδρα και ξεκινάει σταυροφορίες.

Μέσα σ' αυτή τη νέα αναταραχή, ο άνθρωπος, η αξιοπρέπεια του οποίου υποτίθεται ότι ήταν η υπέρτατη αξία, μετατράπηκε ξανά σε μια στατιστική μονάδα. Που πρέπει να ρυθμιστεί, ώστε να ικανοποιηθεί ο νέος θεός. Που φέρει την ελάχιστα επιβλητική ονομασία "πρωτογενές πλεόνασμα και κόστος δανεισμού".
Αλλά πάλι, κάθε μεσαίωνας έχει τους θεούς που του αξίζουν!
Κ.Π.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: