Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2005

Καραγκιόζης

(…)
Δεν υπάρχει λαός στην Ευρώπη που να διασκεδάζει με τον Καραγκιόζη του Θεάτρου Σκιών. Μόνον στην Ελλάδα θεωρείται στην πράξη λαϊκό θέαμα (και για τα παιδιά) ο Καραγκιόζης, ό,τι πιο ελεεινό και τρισάθλιο κυκλοφορεί στον πλανήτη τα τελευταία χίλια χρόνια. Ποιος είναι ο Καραγκιόζης; Ενας “ήρωας” γεμάτος από κουσούρια. Χωρίς ένα (έστω ένα) προσόν. Αυτός, λοιπόν, ο κατασιχαμένος, ο κατάπτυστος τύπος που θα πρέπει να προκαλεί την περιφρόνηση, τον αποτροπιασμό, αυτός, ο Καραγκιόζης, κερδίζει σχόλια θετικά από την ψευτοδιανόηση της Ελλάδος.
Κλέφτης; Αρχικλέφταρος ο μακρυχέρης Καραγκιόζης. Και αρχιψεύταρος. Και παμπόνηρος. Και χυδαίος υβριστής. Και μέγας γλειψιματίας της εξουσίας, δεν διστάζει να καρφώσει στον Πασά ακόμα και φιλαράκια, ακόμα και ανθρώπους που του συμπαραστέκονται. Ασε το πόσο αισχρά φέρεται απέναντι στη γυναίκα του και στα ίδια του τα παιδιά.
Αυτό, όμως, που αληθινά σοκάρει για τη στάση των ιερέων της ψευτοκουλτούρας στην Ελλάδα, είναι ότι ο Καραγκιόζης πρόκειται για τη σούπερ αρχιτεμπέλα. Ενα βρομερό τεμπελόσκυλο είναι αυτό το κοπρόσκυλο. Και σου λεει ο Καραγκιόζης γιατρός, ο Καραγκιόζης αστυνόμος, ο Καραγκιόζης συμβολαιογράφος, μπογιατζής, γεωπόνος, υδραυλικός, καπετάνιος. Για όλα είναι ικανός ο Καραγκιόζης. Ολα, δηλαδή, μπορεί να τα παραστήσει ότι τα κάνει. Αυτό κι αν είναι το ΠΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ μήνυμα προς τη νεολαία του τόπου. Δηλαδή; Δεν χρειάζεται το παιδί να κοπιάσει, να σπουδάσει, να γνωρίσει, να ερωτευθεί αυτό με το οποίο θα ασχοληθεί επαγγελματικά. Δεν έχει καμία αξία η γνώση, η μύηση, η ικανότητα, η εμπειρία. Αυτός που θέλει θα κονομήσει, αρκεί να είναι σπρωχτός, λαμόγιο, της προσκολλήσεως, της αρπαχτής.
Από την Ανατολή ήρθε ο Καραγκιόζης. Ποια Μαρία Κάλας; Ποιος Παρθενώνας; Το αποχωρητήριο της τέχνης, ο καμπινές της μουσικής θα οσιοποιηθεί με τα τραγούδια του Καζαντζίδη και τις φιγούρες του Καραγκιόζη.
Νίκος Καραγιαννίδης
"ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"
18 Σεπτεμβρίου 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: