Τετάρτη, Δεκεμβρίου 02, 2009

Η δύναμη της θέλησης

Αυτό που κατάφερε ο Mark Webber την περασμένη Κυριακή στο Grand Prix της Γερμανίας είναι μάθημα ζωής για όλους μας. Σε αυτόν τον αθλητή έτυχε, στα τέλη Νοεμβρίου συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικό αγώνα ποδηλάτου του βουνού, να του συνθλιβεί το πόδι. Ολοι προδικάζανε πως ο χαμογελαστός ψηλός δεν θα ξαναέμπαινε σε μονοθέσιο ούτε για να κάνει βόλτα. Και όμως, αυτός ο άνθρωπος κατάφερε όχι μόνο να τρέξει από τον πρώτο φετινό αγώνα, αλλά και να πάρει την πρώτη του νίκη την περασμένη Κυριακή, σ’ ένα πρωτάθλημα που είναι από τα πιο ανταγωνιστικά και απαιτητικά των τελευταίων ετών.
Αλλά ας θυμίσουμε ποια θεραπεία έκανε ο Webber. Σας μεταφέρω ακριβώς τα λεγόμενά του, από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Αυστραλός στο "car+speed" και τον Τάκη Πουρναράκη λίγες εβδομάδες μετά το ατύχημά του:
«Μπήκα σ’ ένα δωμάτιο με κανονική θερμοκρασία, έβγαλα τα ρούχα μου και αμέσως εισήλθα σε έναν θάλαμο που έχει θερμοκρασία -50 βαθμούς Κελσίου. Εκεί έμεινα για 30 δευτερόλεπτα και μετά μπήκα σε έναν άλλο θάλαμο με -130 βαθμούς Κελσίου! Εκεί έμεινα για τρία λεπτά ενώ δημιουργούνται συνθήκες πίεσης σε όλο το σώμα, όπως φυσικά και στο σημείο του κατάγματος. Οταν βγήκα η κυκλοφορία του αίματος αυξήθηκε απότομα κι έτσι επιταχύνεται η διαδικασία ανάρρωσης…».
Στην ερώτηση πως ένιωσε στους -130 βαθμούς Κελσίου, απάντησε:
«Δεν μπορείς να αναπνεύσεις, δεν επιτρέπεται να πιάσεις κάτι γιατί θα κολλήσει πάνω σου, στέκεσαι ακίνητος, νομίζεις ότι θα πεθάνεις…».
Ο ίδιος θα μπορούσε, πολύ απλά, μετά τη χειρουργική επέμβαση που κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις, να… μπατάρει το πόδι του και να αράξει πάνω στα εκατομμύρια που έχει βγάλει και να επισκέπτεται τα GP για κοσμικούς λόγους. Και όμως η αγάπη του για το τιμόνι αλλά και η απίστευτη δύναμη της θέλησης να αγωνιστεί τον οδήγησαν σε μία επίπονη, μακροχρόνια και επικίνδυνη για την υγεία του διαδικασία.Την περασμένη Κυριακή, με το πέσιμο της καρό σημαίας και ακούγοντας τον να κραυγάζει κάτω από το κράνος του: «I did it!», εντυπωσιάστηκα με τη δύναμη που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος… Αρκεί να θέλει πραγματικά!

Τάκης Τρακουσέλλης
"ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" - "car+speed"
19 Ιουλίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: