Κυριακή, Ιουλίου 27, 2014

Ομοιότητες


Ο δεσμοφύλακας Χέρμαν μπήκε στο κελί και είπε ευδιάθετος:
«Μπορείς να με συγχαρείς. Πήρα προαγωγή».
«Πάλι;» ρώτησε ο ισοβίτης Τουσέλντα. «Οσο πάμε και μοιάζουμε περισσότερο».
«Τι θες να πεις;».
«Οποιος ανεβαίνει, αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες ευθύνες. Γίνεται όλο και πιο υπεύθυνος, πιο σημαντικός και λιγότερο ελεύθερος. Είστε πολύ φιλόδοξος. Κοιτάξτε εμένα. Ο πατέρας μου έλεγε πάντα: γιόκα μου, χρησιμοποίησε τις φυσικές σου τάσεις. Ο καθένας μας έχει το πεπρωμένο που του ταιριάζει! Αυτό έκανα κι εγώ. Σαν παιδί ήμουν σπιτόγατος. Τώρα είμαι καταδικασμένος ισόβια. Δεν έχω δυνατότητα προαγωγής, έχω όμως χρόνο. Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από την καριέρα. Η δουλειά δεν φεύγει από τη θέση της όση ώρα παρακολουθείς το ουράνιο τόξο, το ουράνιο τόξο όμως δεν θα σε περιμένει ώσπου να τελειώσεις τη δουλειά σου».
«Ο χρόνος είναι χρήμα».
«Κάνετε λάθος. Ο χρόνος είναι ελευθερία και τα χρήματα σου στερούν την ελευθερία, γιατί διαθέτεις τον ελεύθερο χρόνο σου για να τα αποκτήσεις και -ακόμη χειρότερα- για να τα διαφυλάξεις. Ετσι θυσιάζεις για χάρη τους την πολύτιμη ζωή σου. Τα χρήματα και την επιτυχία πρέπει κανείς να τα προφυλάσσει και να τα προστατεύει. Τον χρόνο αντίθετα πρέπει να τον ζει και να τον απολαμβάνει».
«Αυτός που αγωνίζεται πρέπει και να ανταμείβεται», είπε ο Χέρμαν.
«Μεγάλο λάθος! Το να αγωνίζεσαι σημαίνει να υποτάσσεσαι στο καθήκον. Το να μην έχεις κανένα σκοπό σημαίνει: να είσαι ευέλικτος και ελεύθερος».
«Μιλάς απόλυτα, σαν παπάς», είπε ο Χέρμαν. «Δεν βασανίστηκες ποτέ από αμφιβολίες;».
«Τι εννοείς;», ρώτησε ο Τουσέλντα.
«Οι έξυπνοι άνθρωποι πάντα αμφιβάλλουν. Μόνο οι βλάκες είναι απολύτως σίγουροι για τις θέσεις τους».
«Είστε σίγουρος γι' αυτά που λέτε;».
«Απολύτως», είπε ο Χέρμαν.
E. W. Heine
"Ελεύθερος είναι μόνο αυτός που ονειρεύεται"
1997

Δεν υπάρχουν σχόλια: